A kurkuma gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő és antibakteriális hatóanyagai hozzájárulhatnak az ízületi gyulladások kezeléséhez, megszüntethetik a szervezetben kialakult fertőzéseket.
A kurkuma gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő és antibakteriális hatóanyagai hozzájárulhatnak az ízületi gyulladások kezeléséhez, megszüntethetik a szervezetben kialakult fertőzéseket.
Alkalmazása: elsősorban húsok, levesek fűszereként, vagy zöldségek és szószok ízesítésére használjuk, de például a Worcester-mártás és a curry fűszerkeverékeknek is fontos alapanyaga.
A kurkuma, más néven indiai sáfrányt, évszázadok óta használják a népgyógyászatban emésztésserkentőként, lázak, fertőzések, ízületi panaszok és májbetegségek ellen. A laboratóriumi kísérletekben a kurkuma hatékonyan megkötötte a reaktív oxigéngyököket. Antioxidáns hatás mellett a kurkumin számos antioxidáns enzim aktiválásával fokozza a sejt oxidatív stressz elleni védekezését. Hatékony gyulladáscsökkentőnek bizonyult, ugyanis több ponton is befolyásolta a gyulladás kórélettani folyamataiban kulcsszerepet játszó különböző jelző és szabályozó anyagok működését. Laboratóriumi körülmények között a kurkumin bizonyította gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatását, egyelőre csak kevés klinikai vizsgálati adattal rendelkezünk. Néhány kísérletben a szájon át alkalmazott kurkumin a műtét utáni, illetve a reumatoid artritiszben jelentkező gyulladásos tüneteket és a fájdalmat a fenilbutazonhoz vagy diklofenakhoz hasonló mértékben tudta csökkenteni.