agave szirup*.
*Ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó alkotó.
Ellenőrzést végzi: Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. HU-ÖKO-01
A stevia mellett a folyékony formában kapható édesítőszerek egyik nagy csoportját a különféle szirupok alkotják. A legismertebb a kanadaiak védjegye a juharszirup, de egyre elterjedtebb a rizsszirup és az agavészirup is. A mexikói eredetű agavé növény édes, ragacsos levét sok mindenhez felhasználják, hiszen ebből készül a tequila is. Az utóbbi időben azonban az agavéról leggyakrabban a levél nedvéből nyert, édesítésre alkalmas szirup kapcsán hallunk. Készülhet vele sütemény, édesség, keksz vagy bármilyen sült és főtt étel, amibe cukrot használnánk. Tea, kávé és más reggeli italok édesítőjeként is megállja a helyét, hiszen jól oldódik, és nincs kellemetlen utóíze. Bár kalóriatartalma közel azonos a cukoréval, de mivel másfélszer édesebb annál, így kevesebb sziruppal elérhető a kellő ízhatás.
Tápértékre vonatkozó információk 100 g termékben: energia: 1275 kj / 300 kcal, zsír: <0,1 g - amelyből telített zsírsavak: <0,1 g, szénhidrát: 75 g - amelyből cukrok: 71,8 g, fehérje: <0,1 g, só: <0,1 g. Referencia beviteli érték egy átlagos felnőtt számára (8400 kj / 2000 kcal.