flavonoidok, illóolajok, kalkonok, dihidrokalkonok, a katehinek, B1-, B2-, B6-, C-, E-vitamin, aminosavak, cserzőanyagok, festékek és az ásványi elemek.
A propolisz gyógyhatását a legégibb idők óta ismerjük és alkalmazzuk. kiváló antibakteriális, vírusellenes hatása miatt, joggal nevezhetjük a természet antibiotikumának. Külsőleg alkalmazhatjuk nehezen gyógyuló sebekre, fekélyekre, ekcémák, bőrgombásodás, bőrgyulladások kezelésére, horzsolásokra, vágásokra, égési sebekre és más bőrproblémákra. Belsőleg légúti betegségekre, megfázásra, influenzára, mandulagyulladásra, torokfájásra, a húgyutak fertőzései, hajszálérrendszerre értágító, vérnyomásszabályzó, baktérium-szaporodást gátló és antivirális hatású. Rendszeres fogyasztása az általános szervezeti ellenálló képességet magas szinten tartja. Hogyan is készítjük a propoliszos krémmézet? A frissen pergetett mézet, rögtön finom szűrőn keresztül átszűrjük, vagy a korábban gyűjtött mézet 45°c hőmérsékleten kiolvasztjuk, majd finomszűrjük. Ezt követően egy tartályos keverőgépbe tesszük az alapmézet (mely akácméz és napraforgóméz keveréke), az alkoholtól mentesített propolisz kivonatot, majd az oltómézet, melyhez krémesített repcemézet használunk 10-20 %-os mennyiségben, majd állandó 14°c hőmérsékleten szakaszos üzemben kb. 5 napig keverjük. Ez alatt a méz természetes úton kristályosodik, a keletkező kristályszemcséket a szakaszos keverés szétzúzza és bársonyos állagú lesz. A krémesítés hatására, a propolisz nem fog idővel kiválni a méz felszínén, az alkoholtól mentesített kivonatnak köszönhetően, gyermekek (1éves kortól) és alkoholra érzékeny egyének is bátran fogyaszthatják a terméket.
Átlagos tápérték 100 g termékben: energia: 1282 kj / 302 kcal, zsír: 0 g - amelyből telített zsírsavak: 0 g, szénhidrát: 75 g - amelyből cukrok: 75 g, fehérje: <0,5 g, só: 0 g.