Leírás
Összetevõk:
árpa*
*= Ellenõrzött Ökológiai Gazdálkodásból HU-ÖKO-01
Jelentõség, hatások:
Az árpa magas rosttartalmánál fogja kedvezõen hat a koleszterin- és vércukorszintre. Segíti az emésztést és nyugtatja a gyomrot (gyomorrontást követõen jó hatású lehet egy lágy, kicsit szétfõtt, kevés sóval, fûszer nélkül készült árpakása).
A többi gabona mellett kiemelkedõ a vitamin- és ásványi anyagtartalma. Jelentõs a kálium-, magnézium-, kalcium-, foszfor-, cink- és vas-, illetve B- és E-vitamintartalma. Ebbõl kifolyólag nyugtatóan hat az idegrendszerre és hûti a szervezetet.
Gluténérzékenyek nem fogyaszthatják! Az árpa ugyan nem tartalmaz glutént, de hordein nevû fehérjéje kiválthatja az érzékenységet, ezért lisztérzékenység esetén árpa és abból készült termékek sem fogyaszthatók (pl. sör).