árpa*
*= Ellenőrzött Ökológiai Gazdálkodásból HU-ÖKO-01
Jelentőség, hatások:
Az árpa magas rosttartalmánál fogja kedvezően hat a koleszterin- és vércukorszintre. Segíti az emésztést és nyugtatja a gyomrot (gyomorrontást követően jó hatású lehet egy lágy, kicsit szétfőtt, kevés sóval, fűszer nélkül készült árpakása).
A többi gabona mellett kiemelkedő a vitamin- és ásványi anyagtartalma. Jelentős a kálium-, magnézium-, kalcium-, foszfor-, cink- és vas-, illetve B- és E-vitamintartalma. Ebből kifolyólag nyugtatóan hat az idegrendszerre és hűti a szervezetet.
Gluténérzékenyek nem fogyaszthatják! Az árpa ugyan nem tartalmaz glutént, de hordein nevű fehérjéje kiválthatja az érzékenységet, ezért lisztérzékenység esetén árpa és abból készült termékek sem fogyaszthatók (pl. sör).