Leírás
Összetevõk:
juharszirup*.
*= Ellenõrzött Ökológiai Gazdálkodásból HU-ÖKO-01
A juharszirupot Észak-Amerika területén a cukorjuhar fa nedvébõl nyerik, amelyet még az indiánok fedeztek fel. A gyártási folyamat a telepes idõk uta nem sokat változott. A fa nedvét, amely egyébként azért termelõdik, hogy megvédje a növényt a kemény északi fagyoktól és ami természetes állapotában teljesen folyékony, vízszerû állagú, összegyûjtik, majd addig fõzik, amíg el nem nyeri jellegzetes szirupos formáját. A feldolgozáshoz nincs szükség adalékanyagokra. A juharszirup gyártás idõszaka tavasszal van, amikor a folyamat elég idõigényes, több hétig is eltart.
A juharszirpuot íze, színe, intenzitása alapján A-tól D-ig osztályozzák, tehát ennek a besorolásnak nem a minõséghez van köze. Az A a legvilágosabb, kevésbé intenzív ízû szirup, a D pedig a legkarakteresebb változat.
A juharszirup cukron kívül tartalmaz még vitaminokat és ásványi anyagokat is. Mértéktelen fogyasztása természetesen nem ajánlott, de már csak természetes eredeténél fogva is elõnyösebb választás lehet, mint a répacukor vagy mondjuk a kukoricaszirup.