Leírás
Összetevõk:
puffasztott amarantmag*
*= Ellenõrzött Ökológiai Gazdálkodásból HU-ÖKO-01
Ellenõrizte: Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.
Dél-Amerikából származó álgabona, amelyet már többezer évvel ezelõtt is ismertek és termesztettek, de csak cc. 40 éve figyeltek fel kimagasló beltartalmi értékeire.
Az amarant nem tartalmaz glutént, így az arra érzékenyek is nyugodtan fogyaszthatják.
Jelentõség, hatások:
Az amarant szénhidráttartalma alacsonyabb, fehérje- és zsírtartalma pedig magasabb, mint a legtöbb gabonának és álgabonának. Fehérje összetétele kedvezõ, az esszenciális aminosavak közül lizint tartalmaz nagy mennyiségben, ami a többi gabona mellett különlegessé és hasznossá teszi. A zsírsavak közül a többszörösen telítetlenek dominálnak.
Rosttartalma magas, ami segíti az emésztést és lassítja a szénhidrátok vércukorszint-emelõ hatását, illetve székrekedés esetén is kedvezõ hatású.
Az amarant vastartalma kiemelkedõ a gabonák közül. E mellett kalcium, magnézium és cink tartalma is figyelemreméltó.
Kevésbé kedvezõ, hogy az amarant tartalmaz néhány úgynevezett antinutritív anyagot, amelyek gátolják néhány értékes tápanyag emésztését és hasznosulását. Ilyen például az oxálsav és a fitinsav, amelyek a kalcium és a foszfor felszívódásának szabnak gátat.