Leírás
Az inaktív és az instant élesztõ elsõre csak a nevében hasonló. Az inaktivált vagy nemes élesztõnek rendkívül kellemes, édeskés, sajtra, dióra emlékeztetõ íze van. Nem használható kelt tészták készítéséhez. A sütõélesztõ közvetlen emberi fogyasztásra nem alkalmas, viszont inaktivált állapotban fogyasztható és a candidát támogató hatása nem érvényesül. Fontos B-vitamin forrás, tartalmaz B2 és B5 vitamint, ásványi anyagokat és vasat is. A legegyszerûbb fogyasztása: bármilyen ételbe vagy joghurtba keverve. Kész ételekre, salátákra szórjuk ízesítõként, keverhetjük turmixokba, gyümöcs-, zöldséglevekbe. Fõtt és nyers ételekhez is tökéletes. Szimplán csak bele kell szórni valamibe vagy rá kell szórni valamire. Nagyon egyedi és sajtos ízhatás érhetõ el vele. Finom íze mellett roppant egészséges is ám. Tele van fehérjével, B-vitaminokkal, folsavval, magnéziummal és cinkkel. A nemes élesztõpehely nem ugyanaz, mint a sörélesztõpehely; az inaktív étkezési élesztõpelyhet cukoroldaton speciálisan erre a célra nevelt élesztõgombákból állítják elõ, míg a sörélesztõ a sörgyártás egyik mellékterméke. Ha egyszer megkóstolod, könnyen a kedvenceddé válhat. A vegán konyhában a sajtos ízek utánzására és pótlására használják. Gyakori, hogy a vegán konyhában tésztaszószok ízesítésére, karakteresebbé tételére. A házi készítésû vegán sajok egyik fontos alapanyaga. Kitûnõ parmezánszerû és ízû növényi, tészta és kenyérételeink szórására, meghintésére alkalmas sajtpor készíthetõ belõle, ha összedaráljuk mandulával, kesudióval, napraforgómaggal, fokhagymaporral.. Ez a parmezánszerû és ízû alapanyag konyhánk egyik kedvence lesz. Nem alkalmazható tészták megkelesztéséhez. Ízében is aligha van köze a hagyományos élesztõhöz.