Leírás
Összetevõk:
zabpehelyliszt.
Gluténérzékenyeknek nem javasolt a fogyasztása! A zab és a belõle készült termékek ugyan nem tartalmaznak glutént, de gyakran együtt termesztik és dolgozzák fel búzával, rozzsal, árpával, így könnyen szennyezõdhet gluténnal. Amennyiben gluténérzékenység áll fenn, érdemes gluténmentes címkével ellátott zabpehelylisztet vásárolni.
A termék szóját, glutént, zellert, mustárt és szezámmagot is feldolgozó üzemben csomagolva.
Jelentõség, hatások:
A zabpehelyliszt a többi gabonaliszthez képest kevesebb keményítõt és több rostot, fehérjét és zsírt tartalmaz, aminek köszönhetõen lassabban és kevésbé emeli meg a vércukorszintet (glikémiás indexe alacsonyabb). E miatt vércukorproblémák esetén ajánlott a finomlisztet zabpehelylisztre cserélni.
A magas rosttartalomnak köszönhetõen a zabpehelyliszt segít megelõzni a székrekedést és csökkenti a vastagbélrák kialakulásának valószínûségét, illetve a béta-glükán nevû vízoldékony rostoknak fontos szerepük van a vér koleszterinszintjének csökkentésében.