Leírás
Összetevõk:
bulgur.
A bulgur -más néven török búza- tulajdonképpen rostban gazdag durumbúza töret. Glikémiás indexe alacsonyabb, mint a rizsnek. Nagyon jó köret, hasonlít a rizshez, de kicsit pergõsebb az állaga, és gyakorlatilag percek alatt kész. Nagyon jól átveszi az ízeket, ezért népszerûek a bulgurból készült saláták, sok zöldséggel és sok zöldfûszerrel. Könnyû, kiadós és egészséges. A bulgur nagyobb szemû fajtáit köretnek készítsük el. Mivel elõ van fõzve, elég csak forró vízzel felönteni, és néhány percig, csupán addig fõzni, míg a folyadékot beissza. A csomagoláson mindig találunk elkészítési útmutatót, mert a különbözõ méretû õrleményekhez más és más folyadémennyiség és párolási idõ szükséges. Isteni mindenféle fõtt, sült és nyers zöldséggel. A kisebbre õrölt bulgur kiválóan feldob salátákat. Levesbetétként is fogyaszthatjuk! Indiában édesen is eszik: tejjel, cukorral felfõzve. A bulgur gazdagabb rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban, mint a rizs vagy a kuszkusz. Glikémiás indexe 46, míg a sima rizsé 70-90 körül van. B-vitamin és vas is van benne jócskán, ezért nagyon sok dietetikus javasolja a fogyasztását.