Leírás
Összetevõk:
aszalt ananász.
Cukor hozzáadása nélkül készült, ízletes aszalvány.
A kandírozással szemben az aszalt gyümölcsöket nem áztatják az aszalás elõtt cukorszirupba, csak hagyják megszáradni, így a természetes cukortartalma marad benne a gyümölcsben.
Az ananász igen értékes anyaga a bromélia nevû enzim, mely a fehérje emésztésében nyújt hathatós segítséget, valamint szerepet játszik a zsír elégetésében is. A papaja nevû enzim elõsegíti a fehérje emésztését a belekben, ezáltal hozzásegíti szervezetünket az öntisztító regenerálódáshoz. Süteményekbe kiváló!
Egészségtani jelentõsége:
Az ananász magasabb cukortartalma gyors energialöketet ad a szervezetnek, aminek ugyanakkor a gyümölcs igen magas ballasztanyag tartalma miatt, a vércukorszintre mégsincs kedvezõtlen hatása. Az ananászban lévõ C-vitamin és cink együttmûködve erõsítik az immunrendszert, nem adva esélyt a baktériumoknak és vírusoknak. A C-vitamin antioxidáns hatása különösképpen hatásos a rákkal szemben. Az emésztés számára az ananásznak több kiváló hatása is ismert, így a magas savtartalma az emésztõnedvek képzõdését segíti elõ, továbbá a fehérjéket lebontó bromelin enzim pótolhatja a gyomorsav hiányát, így a táplálékban található fehérjéket segíti lebontani. Az ananász gazdag káliumtartalma a vesét aktivizálja, ezzel elõsegíti a felesleges víz kiválasztását, ami viszont a vérnyomás számára elõnyös. Végezetül az ananász nagy mennyiségû ballasztanyaga serkenti a bélmûködést, ezzel így megakadályozza a székrekedés Mivel a gyümölcs (valójában lágy szárú növény) könnyen emészthetõ, ezért kisbabáknak is adható, a gyomorból 110 perc alatt kiürül. Ajánlható gyomorfekélyben szenvedõknek, ugyanis az orvostudomány gyógyhatásúnak tartja. A-, U-, E-vitamint, vasat, rezet, jódot, mangánt és foszfort tartalmaz. Jelentõs szénhidrát tartalma miatt fogyókúrázóknak nem ajánlott.
Kiszerelés: 100g