A chia mag egy teljes értékû fehérjeforrás, kétszer-háromszor annyi proteint tartalmaz, mint más gabonák.
Kitûnõ rostforrás, remek vastagbél tisztító, ugyanis ténylegesen kipucolja az emésztõrendszert, így több értékes tápanyagot tud felszívni a szervezet, míg a hulladék kikerül az emésztõrendszerbõl.
A chia mag saját tömegének másfél-kétszeresét képes felszívni folyadékból, ezután zselés állagú lesz. A gyomorban is ilyen zselés állagú marad, így lassítja a szénhidrátok felszívódását.
A chia magot fogyaszthatjuk akár önmagában is. Energetizáló hatású, ezért érdemes ezzel kezdeni a napot. 1-2 evõkanál chiamag elropogtatása biztosítja a reggeli energiabevitelt.
Nincs jellegzetes íze, ezért bármire rászórhatjuk: akár salátára, akár szendvicsekre.
A chia maggal kiváltható a tojás a receptekbõl. 1 evõkanál finomra õrölt chia mag és 3 evõkanál víz felel meg 1 db tojásnak.
Egészséges és ízletes chia puding készíthetõ belõle:
Turmixoljunk össze 2 csésze kókusztejet vagy mandulatejet 1 csésze chiamaggal és egy evõkanál xilittel vagy eritrittel. Ízesítsük friss gyümölcsökkel vagy kakaóval, vaníliával. Tegyük hûtõbe 15-20 percre és kész is van a finom és egészséges nassolni való.
Ételek sûrítésére kiválóan alkalmas a magból készült liszt.