Leírás
Cukor hozzáadása nélkül készült, ízletes aszalvány.
Tények a goji bogyóról:
- 19 aminosavat (a fehérjék építõkövei) tartalmaz, melyek közül 8 esszenciális, azaz nélkülözhetetlen az élethez.
- 21 nyomelemet tartalmaz, köztük germániumot, amely ritkán fordul elõ élelmiszerben és amely rákellenes hatású.
- Több fehérjét tartalmaz (13%), mint a teljes kiõrlésû gabona.
- Az antioxidáns karotinoidok egész tárházát tartalmazza, beleértve abéta-karotint is (s jobb forrása annak, mint a sárgarépa!), és a zeaxantint, ami a szemet védi. Minden élelmiszernél több karotinoidot tartalmaz.
- Még a narancsnál is több C-vitamin található benne.
- Valamennyi B-vitamin megtalálható benne, amelyek nélkülözhetetlenek a táplálék energiává alakításához.
- E-vitamint is tartalmaz, ami ritkán fordul elõ gyümölcsökben, csak gabonában és magvakban.
- Béta-szitoszterolt, egy gyulladás gátlót is tartalmaz, amely szintén csökkenti a vér koleszterin szintjét és amelyet szexuális impotencia és prosztata megnagyobbodás kezelésére is használnak.
- Esszenciális zsírsavakat is tartalmaz, melyek szükségesek a szervezet hormon termeléséhez, és az agy és idegrendszer tökéletes mûködéséhez.
- Ciperont is tartalmaz, s ez a szeszkviterpén elõnyösen hat a szívre és a vérnyomásra, és kedvezõen befolyásolja a menstruációs zavarokat. A méhnyak rák kezelésére is használják.
- Szolavetivont tartalmaz, amely erõteljes gomba-ölõ és baktérium-ölõ vegyület.
- Fizalint tartalmaz, amely hatásos a leukémia fõbb típusainak kezelésében. Bebizonyították errõl a vegyületrõl, hogy növeli a lép természetes “killer-sejt” aktivitását, a normál és a tumoros egérben, és rák-ellenes hatása széles spektrumú. A hepatitisz B kezelésében is használják.
- Betaint tartalmaz, amely a máj kolin termelésében tölt be szerepet, s amely vegyület jótékonyan hat idegesség esetén, javítja a memóriát, gyorsítja az izom-növekedést és védi a májat is. A betain metil csoportjai révén a szervezet energia folyamataiban is részt vesz, segít csökkenteni a homocisztein szintet, amely a szív-betegségek elsõdleges rizikó faktora. DNS védõ hatása is ismert.
A goji bogyó gazdag C-vitamin forrás, 500-szor annyi C-vitamint tartalmazsúly-arányosan, mint a narancs, és többet, mint bármilyen más gyümölcs. Az A-vitaminnak is kiváló forrása, ami nem meglepõ, hiszen a bogyó maga is szép vörös színû. Tartalmaz továbbá B1, B2, B6 és E vitamint, melyek köztudottan anti-oxidánsok.
A szelénium és a germánium bõséges forrása is, és számos klinikai vizsgálatban, köztük rák-betegek gyógyításában is alkalmazták: a kemoterápiában részesülõ rák-betegek esetén máj-védõ hatással bír. A távol-keleti medicinában a chi-hiányt korrigálja e két elem, ami azt jelenti, hogy az alacsony energiájú emberek, akik álmatlanságban, szívritmuszavarban, és szorongásban szenvednek, jobban érzik magukat, ha goji bogyót fogyasztanak.
A gyümölcs 18 aminosavat (többet, mint a lépes méz) és21 féle nyomelemet tartalmaz, valamint linolén savat, és több béta-karotint, mint a sárgarépa.
In vitro tanulmányok azt mutatják, hogy a goji bogyóban található ásványi anyagoknak köszönhetõen több féle rák-sejtet is elpusztíthat. Feltételezhetõen olyan mechanizmussal, hogy meggátolja a rák-sejtek osztódását, amely által csökken azok reproduktív kapacitása. Egy Japánban végzett átfogó tanulmány szerint, a kontroll csoporthoz képest a rákbetegek 58%-ában csökkent a tumor növekedés a goji bogyót hatására. Egy Mongóliában végzett tanulmány azt mutatta, hogy a goji bogyót fogyasztó betegeknek jelentõsen megnõtt a lymfocita aktivitása, és vérük „megfiatalodott“.
A Lycium Barbarum (a goji latin neve) számos legendás egészség-növelõ hatását tudományos tanulmányok erõsítik meg. Ezek az:
- immunválaszt fokozó hatás
- kimerültség ellenes hatás
- súly-csökkenés
- szabad gyök gátlás
A goji gyümölcse az az élelmiszer, amely az ORAC-skálán a legmagasabb, 3472 egységnyi, antioxidáns hatással rendelkezik.
Az ORAC-skála az USA mezõgazdasági minisztériuma által standardizált minõsítés az élelmiszerek antioxidáns szintjének mérésére. Az ORAC az „Oxygen Radical Absorbance Capacity“ (oxigén gyök abszorbancia kapacitás) kifejezés rövidítése, és egysége az ORAC-egység/ 100 g élelmiszer.
Kiszerelés: 500g