Leírás
Gliadin/glutén mentes, íztelen, szagtan kiváló viszkozitású sûrítõanyag, ami bármilyen diétába, étrendbe beilleszthetõ, alkalmas ételek sûrítésére, maglisztekbõl készült sütemények, kenyerek állagának javítására, pudingnak, önteteknek, zselés készítményeknek.
Helyettesíti a hagyományos liszteket, keményítõket és zselésítõ anyagokat fõzelékek, szószok, levesek sûrítésénél, készíthetõ belõle szénhidrátmentes puding és gyümölcszselé, alkalmazható maglisztbõl készülõ sütemények alapanyagához adaléknak (szárazanyag tartalom max 10%-ig, illetve egy –két kiskanálnyit érdemes adni, 50 ml víz vagy egyéb folyadék kíséretében) így csaknem a fehér lisztes sütik állagát lehet elérni. A maglisztekbõl hiányzik a glutén - ez az amitõl a gabona liszt viszkózusabb, és a belõle készült sütés termékek nem "fûrészporos" jellegûek. A maglisztekben nincs glutén - ami jó - viszont, könnyen megeshet, hogy vagy túl száraz, könnyen törõ, oszladozó, vagy ha túl sok folyadék kerül bele, akkor át sem sülõ eredmény születik. Egy kiskanál konjac liszt pontosan annyit tud tenni, hogy olyan állagú sütit/kenyeret lehet sütni, mint a hagyományos lisztbõl.
Kiválóan alkalmas a fogyni vágyók étrendjébe ugyanis alacsony a kalória tartalma csaknem szénhidrát és zsírmentes. Fogyni vágyóknak javasolt napi legalább 4 g liszt vagy abból készült étel fogyasztása. (legalább 2 alkalommal 2 g liszt ebéd és vacsora elõtt fél órával, megfelelõ mennyiségû folyadék fogyasztása mellett)
Glikémiás indexe nagyon alacsony, ezért nem befolyásolja a vércukor szintet.
(100 g liszttel 25-30 liter folyadékot lehet besûríteni, és 5-6 doboz ördögnyelv kapszulát készíteni aminek az ára kb.30.000 ft)
Ételek sûrítésekor soha ne tegyük csak úgy bele vagy rá forró, éppen készülõ ételre, mert egy hatalmas golyóvá válik. Mindig el kell sodorni szemcsés anyaggal (só, édesítõ) és kis hideg folyadékkal - és nem várjuk meg, amíg azt meg is issza, hanem zutty, folytonos keverés mellett bele a készül, meleg ételbe.
Fõzelékek sûrítéséhez 700 ml folyadékhoz 2-3 g konjak lisztet adjunk
Puding fõzõséhez: 4-5 g 500-600 ml folyadékhoz
Hideg puding készítéséhez: 500 ml folyadékhoz 6 g liszt, állni kell hagyni 30-60 percig.
Maglisztekbõl történõ sütéshez: itt is csak 1-2 gramm mennyiségû lisztet használunk, nyilván kicsivel (50-100 ml) több folyadékkal. A hagyományos gabonalisztekbõl készülõ sütemények, kenyérfélék csaknem teljesen azonos állagát lehet a konjac liszt használatával elérni.
A konjak liszt alkalmas arra, hogy sütésnél helyettesítse a tojást.