Leírás
A gyömbérfélék családjába tartozó kurkumát az indiai népi gyógyászat és gasztronómia évezredek óta alkalmazza. Nem véletlenül, hiszen élénksárga színe és különleges aromája mellett erõs antioxidáns, emésztés-serkentõ, vércukorszint-stabilizáló, gyulladáscsökkentõ hatásokkal jellemezhetõ. Az ízületeket érintõ gyulladásos folyamatokra is hatékony gyógyír. A jellegzetes élénksárga színû fûszert a Curcuma longa nevû, évelõ növény gyökerébõl és szárából nyerik szárítás után porrá õrölve. Ázsia egyik legismertebb fûszere, különösen Indiában kedvelik.
Egy késhegynyi kurkumát bátran belekeverhetünk a legtöbb zöldséges ételbe, levesbe. Szépen színezi és ízletessé teszi a rizst. Pikáns, egzotikus keleti ízt ad a húsoknak, leveseknek, zöldséges ételeknek, de azért óvatosan használjuk, mert jellegzetes enyhén fanyar, kesernyés, némileg a gyömbérre emlékeztetõ íze egyhangúvá is teheti ételeinket. A kurkuma egyik fontos fûszere a Worchester szósznak, és a curry is ízletes kurkumin-forrásunk.
Hatóanyagáról, az élénksárga színét is adó kurkuminról a vizsgálatok megállapították, hogy gyulladáscsökkentõ és antioxidáns hatású.
Csökkenti a vércukorszintet, a cukorbetegség során fellépõ gyulladásos folyamatokat enyhíti.
A szív- és érrendszeri betegségekben szerepet játszó gyulladásfaktorokat gátolja.
A gyulladásos bélbetegségeknél kurkumin hatására javulás léphet fel, illetve csökken a visszaesések száma.
Jól alkalmazható ízületi gyulladások kezelésére.
A kurkumin zsírban oldódik, ezért zsíros étellel fogyasszuk együtt! A feketebors kivonata, a piperin nagyban segíti a felszívódását