Leírás
A mandula jó B1-, B2- és B6- és E-vitamin forrás. Ásványi anyagok közül jelentõs mennyiségû káliumot, kálciumot, magnéziumot és foszfort tartalmaz. Nyomelemek közül a vas, mangán, cink tartalma kiemelendõ.
A belsõ, barna maghéj antioxidáns-tartalma védi meg a magbél olaját a légköri oxigéntõl és megavasodástól, értékes volta miatt nem célszerû eltávolítani, ráadásul ízletes is. Tanulmányok szerint rendszeres fogyasztása csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedéseket.
A mandula jótékony hatása
A mag gazdag rostokban, vitaminokban, ásványi sókban és más vegyi anyagokban, melyek kedvezõen befolyásolják az egészségünket. Fogyasztása rengeteg betegség, sõt a rák kialakulása ellen is véd.
Fontos energia- és tápanyagforrás. Különösen gazdag olyan egyszeresen telítetlen zsírsavakban, mint például az olajsav, és többszörösen telítetlen zsírsavakban, melyek csökkentik a koleszterin szintet. A mandula nagyon jó E-vitamin forrás, nem kevesebb, mint 25 g-ot tartalmaz 100 g magban. Az E-vitamin erõs zsírban oldódó antioxidáns, mely karbantartja a sejtfalakat és a bõrt, védve a szabad gyökök hatásától. A mandula nem tartalmaz sikért (glutint), jó alternatívát jelentve a liszt-érzékenyek számára. Egész sor B-vitamin komplexumot tartalmaz (tiamin, riboflavin, niacin, pantoténsav, B6-vitamin), de jó adag folsav is van benne. Ezek az enzimek hatóerõként mûködnek a sejtekben zajló metabolizálási folyamatokban. Kiváló ásványi anyagforrás, foszfort, vasat, kalciumot, magnéziumot, mangánt, cinket és szeléniumot tartalmaz.