Leírás
A legsokoldalúbban felhasználható paleolit lisztféle, semleges íze miatt szinte bármire alkalmazhatjuk. A hagyományos darált mandulához képest sokkal több folyadékot és zsiradékot képes felvenni.
A mandula élettani hatásai:
- A mandula bõségesen tartalmaz E-vitamint, így segít a méregtelenítõ folyamatok serkentésében, ellenállóképességünk erõsítésében. Erõs antioxidáns hatása segít megvédeni a szervezetet az oxidatív stressz okozta sejtkárosodástól.
- Megakadályozza a koleszterin lerakódását az erekben.
- Sok benne a B1-vitamin, a folsav, a riboflavin (B2-vitamin), a P-vitamin és a foszfor.
- Gazdag ásványi anyagokban. A magnézium erõsíti a csontozatot, serkenti a fehérjeképzést és fenntartja a szervezet kálcium-kálium egyensúlyát.
- Remek rézforrás: elõsegíti az oxigén szállítását, jó hatású a véredényekre és az idegrendszerre.
- Cinktartalmánál fogva serkenti a sebgyógyulást.
- Vastartalma miatt javasoljuk lábadozás, vagy vérképzési gondok esetén.
- A belõle készült krém tisztítja és hidratálja a bõrt.
- A lenyúzott magbélbõl nyert vitamindús mandulatejet évszázadok óta fogyasztják. A szója-, illetve húsmentes étrendben kedvelt ital kiváló fehérjepótló, és javítja az emlékezõképességet.
- A mandulában egyidejûleg magas a fehérje és az élelmi rost mennyisége. Ez a kombináció segít a tápanyag-bevitel ésszerû szinten tartásában - vagyis bármennyire is olajos magot fogyasztunk, a mandula, növeli a teltségérzetet, és egészségünket is védi. Mérsékli a vércukor-szint hirtelen emelkedését.
- Kedvezõ hatású egyes rákbetegségek megelõzésében.
- Serkenti az emésztést, hatásos gyógymód a székrekedésre.
Felhasználható: Jó vízmegkötõ képessége, semleges íze és világos színe miatt nagyon jól alkalmazható ételek sûrítésére. Remek alapanyaga minden tésztafélének, készíthetõ belõle kenyér, pékáru és sütemény egyaránt. Jól alkalmazható panírozáshoz is.
Ne fogyassza, ha allergiás a diófélékre!