Leírás
Fõ összetevõi:
A lecitin fõ alkotóelemei telítetlen zsírsavak, foszfátok, valamint a kolin és az inozitol. Mindkét utóbbi anyag létfontosságú funkciókat lát el a szervezetben, legfontosabb szerepük az idegi ingerületek átvitelében van, de többnyire zsírégetõ és zsírbontó anyagként tekintenek rájuk, mivel megakadályozzák a májban a nagy mennyiségû zsír lerakódását.
A kolin kulcsszerepet tölt be a biológiai membránok (sejtfal, agyburok falai) szerkezetében. Gyakran kapcsolódik vitaminokhoz, valamint oldatban tartja a koleszterint, ezáltal gátolja annak lerakódását a májban és az erek falában. Jelentõs a szerepe az egészséges keringés fenntartásában is. Az inozitol a növényi eredetû élelmiszerekben fordul elõ. Az emberi agyban nagy mennyiségû inozitol tárolódik.
A máj egyik feladata a zsírok lebontása, hogy a szervezet energiaforrásként fel tudja azokat használni. Hogyha nem megfelelõ a zsírbontás, akkor a zsírok felhalmozódnak, avassá válnak, szabad gyököket termelnek, melyek aztán megrongálják a májsejteket. A májsejtekben található lecitin segít a májnak feladata ellátásában, különösképp a zsírok anyagcseréjét támogatja, illetve a zsírok szállítását és energiaként történõ felhasználását.
A lecitin segít megõrizni a zsírok folyékony állagát, emiatt a zsírok nem tapadnak hozzá az érfalakhoz és az artériákhoz, tehát biztosítja a vér megfelelõ áramlását, valamint nagyban hozzájárul a megfelelõ szív?és érrendszer mûködéshez, erõsíti a szívizomzatot, csökkenti a koleszterinszintet.
A máj megfelelõ mûködése létfontosságú a zsír-, szénhidrát-és fehérje-anyagcserében, valamint a szervezetbe jutott méreganyagok, vegyszerek, gyógyszerek méregtelenítésében.
Amikor rendszeresen és túlzott mértékben történik az egészségtelen ételek fogyasztása, a máj túlterheltté válik. Ezek az ételek ugyanis rengeteg zsírt, tartósítószert, ?méreganyagokat? tartalmaznak, s a máj nem gyõzi ezeket feldolgozni, tehát nem tudja megfelelõ módon lebontani a zsírokat, és nem tud megszabadulni a káros anyagoktól. A szervezet ebben az esetben, hogy megvédje magát a méreganyagok káros hatásaitól, elraktározza ezeket az anyagokat. Ezek a raktárak jelentik a zsírszöveteket. Sokaknál tehát az elhízás oka lehet a máj nem megfelelõ, gyenge mûködése, mivel a sok ártalmas anyagot nem tudja feldolgozni. Ennek következménye a súlygyarapodás, különösen a has tájékon, illetve a narancsbõr kialakulása is.
A máj kulcsfontosságú szerepet tölt be a zsír-anyagcserében és a méregtelenítésben. A lecitin elõsegíti a máj optimális mûködését a zsírok lebontását és szállítását.
A lecitin kedvezõ hatásai:
A zsírégetésen kívül viszont számos más létfontosságú funkciót tölt be. Ma már nem vitatott, hogy a lecitin elengedhetetlen az agysejtek növekedéséhez és azok optimális mûködéséhez. Hiánya többek között okozhat memóriazavart, fejfájást, ingerültséget vagy koncentrációs nehézséget.
Enyhíti, illetve megszünteti az ízületi és reumatikus fájdalmakat sportolóknál, és idõseknél egyaránt segíti az izmok regenerációját, valamint idõjárási frontra érzékenyek számára is javasolt. Antioxidáns tartalma segít megelõzni a daganatos betegségek kialakulását. A lecitin emulgeáló hatása ? amikor is a víz és a zsír oldódni tud egymással ? nélkülözhetetlen tulajdonság számunkra. Optimális esetben az epesav és a koleszterin között létfontosságú egyensúly uralkodik. A lecitin az epefolyadékban emulgeátorként mûködik, a koleszterin oldása érdekében. Így a felesleges koleszterin nem okoz elakadást az epevezetékben, csökken az epekõ kialakulásának kockázata. A lecitin további pozitív tulajdonsága, hogy egészségesebbé teszi a hajat és csökkenti a hajhullást.
Felhasználási javaslat (75kg-os testtömeghez) fogyókúrához: Napi gyakorisággal érdemes a reggeli és az esti órákban egy-egy teáskanálnyi mennyiséget (~3,5g) fogyasztani. Keverhetõ Cocomas kókuszkrémbe, vagy egyéb zsírosabb ételfélébe. A lecitin zsírban oldódik, így vízzel nem célszerû keverni. Nagyobb intezitású fogyás elérésének érdekében a fenti mennyiség növelhetõ!
Lecitin összetétele: Kolin, linolsav, linolénsav, inozitol