Leírás
A nyílgyökeret már régóta használják gyümölcstorták átlátszó, fényes bevonatának elkészítéséhez, vagy a kínai áttetszõ szaftok fõzéséhez. Csodálatos sûrítési képessége folytán (kb. a liszt felére van szükség) és az átlátszó késztermék miatt a nyílgyökér a kevergetve sütött tenger gyümölcseihez és szárnyasokhoz készített szószok tökéletes sûrítõje.
A növény (Maranta arundinacea) maga, az amerikai kontinens esõerdeiben õshonos aljzatnövény. Dísznövényként is használják, mégis leginkább a vaskos gyökerébõl készült liszt magas keményítõtartalmának köszönheti ismertségét. Már a maják is ismerték és széleskörûen használták is. Viszonylag alacsony kalóriatartalma (100g lisztben 357 kalória) mellett rosttartalma fedezi a napi szükséglet közel 15%-át, rendkívül könnyen emészthetõ, így a diétás étkezésben fontos szerepe lehet. Nagy elõnye, hogy glutén mentes, így lisztérzékenyek számára az egyik lehetséges megoldást kínálja étrendjük kialakításában. Számottevõ a kálcium (a napi szükséglet 4%-a) illetve mangán tartalma (23%-a a napi szükségletnek), de kis mennyiségben tartalmaz vasat és magnéziumot is.
Keményítõként alkalmazva is több elõnnyel rendelkezik. Keményítõ hatása alacsonyabb hõfokon is eredményes.
A termék tulajdonságai
Szószok, szaftok sûrítéséhez egy csészényihez oldjon fel 2-3 teáskanálnyit egy kevés hideg vízben. Az elkészült ételt húzza az edény egyik oldalához, döntse meg egy kicsit az edényt, hogy a folyadék összegyûlhessen, majd keverje hozzá a nyílgyökér vizes keverékét. Kevergesse közepes láng felett, amíg egy kicsit besûrûsödik, keverje hozzá és nyomkodja bele az ételt, hogy a szósz bevonhassa, majd tálalja.