Leírás
Könnyen emészthetõ, pelyhesített szezámmag.
Pelyhesítéssel a magot tulajdonképpen szakszerûen feltárva, az emésztõnedvek számára könnyedén hozzáférhetõvé tették. A mag gyógyászati célú alkalmazása sokkal inkább ezúton, tehát a mag finom, (pl. lisztes állagú) lapításával, illetve õrlésével válik lehetõvé.
Ha csupán összetörik, vagy ledarálják a lenmagot, úgy a finom feltárás értékei kevésbé érvényesülnek és a mag inkább (az erõteljes oxidáció miatt) megkeseredik. Szerte a világon a pehelyszerû állag az igazán tartós és egészséges lenmagtermék.
A természetes táplálkozásban igen jelentõs helyet foglalnak el a pelyhesített teljes magvak. A szemeket nedvesítéssel és gõzöléssel felmelegített lapítóhengerek között vezetik át.
A pelyhes ételek anélkül laktatnak, hogy a szervezetet megterhelnék. Könnyen és gyorsan elkészíthetõ, egészséges és változatos ételek nyersanyagai. Elkészíthetõ saját keverésû müzliként, de akár levesbetétnek vagy fõzelék sûrítésére is alkalmas. A szezámmagban lévõ értékes ásványi anyagok és vitaminok a magbelsõ hõkezelése nélküli feltárása révén tökéletesebben felszívódnak. Kissé kesernyés íze miatt ízesíteni szükséges.