Leírás
Összetevõk:
tápiókakeményítõ
A tápiókagyöngy a tápióka gumóból készül, adalékanyagok hozzáadása nélkül. Fõleg desszertek készítéséhez használják. Gluténmentes, gyorsan elkészíthetõ.
A tápióka fõleg szénhidrátot, keményítõt tartalmaz, rostot csak igen kis mennyiségben, így glikémiás indexe magas, gyorsan emeli a vércukorszintet. Ebbõl kifolyólag gyors energianyerésre alkalmas (sportolóknak), de annak, aki csökkenteni szeretné a testsúlyát, nem ajánlott. Cukorbetegek ugyanezen okból kerüljék.
Kis mennyiségû fehérjét tartalmaz, zsírtartalma pedig elhanyagolható. Vitamin- és ásványi anyag összetétele nem kimondottan jelentõs. Nátriumban szegény.
A tápióka természetesen gluténmentes élelmiszer, ezért lisztérzékenyek is nyugodtan fogyaszthatják. Laktózt sem tartalmaz, így laktóz- és tejmentes diétában is alkalmazható.
Felhasználás:
A tápiókagyöngyrõl általában a tápiókapuding jut eszünkbe, amelyet nem csak magában fogyaszthatunk, hanem süteményekre, tortákra is tehetjük krémként, de díszítõelem is lehet egy különlegesebb fogáshoz. Vízfelvevõ képessége miatt sûrítõszerként is alkalmazható vagy akár levesbetét is lehet belõle (gyümölcslevesben jól mutat).
A tápiókapuding elkészítéséhez elõször 10-15 percre vízbe vagy növényi tejbe áztassuk be a tápiókagyöngyöt, majd tetszés szerint ízesítve lassú tûzön, folyamatosan kevergetve addig fõzzük, amíg be nem sûrûsödik (kb. 10-15 perc). Kis tálakba kanalazva hagyjuk kihûlni.
A tápióka semleges íze miatt édes és sós puding is készíthetõ belõle. Friss, lédús gyümölccsel a legfinomabb.
Ha legközelebb egy igazán különleges, mégis nagyon egyszerû itallal szeretnénk meglepni vendégeinket, készítsünk nekik bubble tea-t, tápiókagyönggyel! Ehhez csak be kell áztatnunk a tápiókagyöngyöket fekete vagy erõs színû gyümölcsteába, majd hagyjuk, hogy a gyöngyök megduzzadjanak és átvegyék a tea színét. Ez után a duzzadt gyöngyöket hideg vízzel átmossuk, leszûrjük és shakerben vagy annak hiányában egy befõttesüvegben alaposan összerázzuk. Dekoratív üvegpohárban, vastag bambusz szívószállal tálaljuk.
Tápanyagtartalom (100 g-ban):
Energiaérték: | 1516 kJ / 356 kcal |
Zsír: | 0,1 g |
- amelybõl telített zsírsavak: | 0,03 g |
Szénhidrát: | 88,4 g |
- amelybõl cukor: | 0 g |
Fehérje: | 0,56 g |
Só: | 0,03 g |
Száraz, hûvös helyen tartandó!
Származási ország: Thaiföld.