Leírás
Közepes bloomszámú sertésbõr zselatin (180 bloom, 8 mesh).
A zselatin 5-szörös mennyiségû vizet képes felvenni. A legelterjedtebb zselésítõ anyag, ezért élelmiszerekben és gyógyszerekben széles körben alkalmazzák. Állati eredete miatt a vegetáriánus élelmiszerekben, valamint egyes vallási elõirányzatok miatt (kóser, halal), pektinnel, agar agarral, karragénnel, alginsavval, hipromellózzal helyettesíthetõ.
- leggyakrabban fagylaltokban, lekvárokban fordul elõ. Diétás élelmiszerekben zsírok helyettesítésére is alkalmazzák, mert a szájban zsír érzetét kelti, ugyanakkor kalóriatartalma nagyon alacsony.
- gyógyszerekben elsõsorban gyógyszerkapszulák bevonatalánál használják, mert így a kapszula könnyebben lenyelhetõ.
- a fényképészetben az ezüst-halidok emulzióban tartására alkalmazzák.
- hordozóanyagként is használják, például vizes oldatában a béta-karotin is oldható lesz, valamint enyhe sárgás színt kölcsönöz az oldatnak (elsõsorban üdítõitalokban)
- egyes esetekben gyufafejek kötõanyagaként is alkalmazzák
- lõgyakorlatokon a zselatinból készített tárgyak az izomszövettel megegyezõen roncsolódnak, így lõszerkísérleti célokra a bábukat általában zselatinból készítik
- szinkronúszók a frizura fixálására alkalmazzák, mert a zselatin nem oldódik a medence hideg vizében, így a hajforma megmarad
- tannin-érzékenységben szenvedõ emberek étrendjében a tannin helyettesítésére használják
Élelmiszerekben a zselatin napi maximum beviteli mennyisége nincs meghatározva, mellékhatása nem ismert.